torstai 31. lokakuuta 2013

Paavi- katolisen kirkon kuningas


Koska otimme itseämme niskasta kiinni, ja päätimme ryhdistäytyä tämän blogin kanssa, niin saatte ihanat lukijat meiltä tänään kolme aivan mahtavaa postausta kirkkohistoriaan liittyen. 

Tänään saat paljon uutta tietoa paavista ja paaviuden kehityksestä. Lisäksi voit saada myös paljon sellaista tietoa, jota et koskaan ennen uskonut kuulevasi paavista.

Mitä paavilla tarkoitetaan? -Paavi (latinaksi  papa) on Rooman piispa, katolisen kirkon ylin hengellinen johtaja ja vatikaanin päämies. Paavi asuu Vatikaanissa, joka on Italian pääkaupungin Rooman ympäröimänä. 
Vatikaani on maailman pienin itsenäinen valtio pinta-alaltaan ja väkiluvultaan. 
Pinta-alaltaan Vatikaani on vain 44 hehtaaria, eli erittäin pieni valtio. 


Paavi valitaan virkaansa paavinvaalilla eli niin sanotulla konklaavilla (=Konklaavi on katolisessa kirkossa paavin nimittämien kardinaalien kokous, jossa he valitsevat uuden kirkon päämiehen eli paavin. Äänestyskelpoisia ovat kardinaalit, jotka olivat alle 80-vuotiaita paavinistuimen vapautuessa. Sana tulee latinan ilmauksesta cum clavi ("avaimen kanssa")
joka viittaa valintaan suljettujen ovien takana.) wikipedia.com. Paavin virka on elinikäinen ja ainoastaan miehet voivat toimia paavina. Ja yleensä paavin virka siirtyy seuraavalle edeltäjän kuoltua. HUOM! NÄISSÄKIN ON POIKKEUKSIA, ESIM NYKYISEN PAAVIN EDELTÄJÄ PAAVI BENEDICTUS EROSI VIRASTAAN TERVEYSSYIHIN VEDOTEN....
Tällä hetkellä paavina on Franciscus ja virallisten luetteloiden  mukaan hän on 266. paavi. 
Franciscus valittiin 13.maaliskuuta 2013. 










Paaviuden kehitys: 

Paaviuden synty ja valtataistelu keisarinkanssa

Paaviutta perusteltiin siten, että Pyhä Pietari sai valtansa Jeesukselta.
Paavi kohosi muiden piispojen yläpuolelle 400-luvulla.
Eräs tunnettu paavi on nimeltään Gregorius suuri (590-604), ja hän tunnusti Bysantin keisarin ylivallan.
Paaveilla oli tapana voidella kuninkaat. Kaarle Suuren aikaan frankkien ja kirkon liitto vahvistui eli se tarkotti sitä , että lännessä oli vain yksi hallitsija ja yksi uskonto. 

Paaviuden huippukausi 
900-luvun kirkkovaltion rappiokauden uudistusliike paransi paavin asemaa.
Tunnetuin paavi tältä ajalta on Gregorius VII, jonka kuuluisa lausahdus  oli, että "Rooman kirkko ei voi erehtyä."
Kardinaalien asema nousi 1000-luvulla, jolloin valtaan asettui Innocentius III, ja hänen lausahduksensa oli :" Kristuksen sijainen maanpäällä."
1000-luvulla paavin valta oli korkeimmillaan ja paavi oli myös  poliittinen neuvoja ja tuomari.

Paaviuden rappiokausi myöhäiskeskiajalla
Rappiokausi sai alkunsa 1300-luvulla, ja silloin ristiretket heikensivät paaviutta ja paavien asemaa. Rappiokaudella 7 paavia oli  Avignonissa Ranskan hovin valvonnassa.
1300-luvulla oli suuri skisma jolloin oli kaksi paavia samaan aikaan. Skismalla tarkoitetaan teologista ja poliittista kiistaa, joka johti kristikunnan hajaannukseen ja katolisen ja ortodoksisen kirkon syntyyn Rooman ja itäisten patriarkaattien suhteiden katkettua.  
Kahden paavin välillä syntyi kriisi siitä kumpi on oikea paavi, niimpä Pisan kirkolliskokous erotti molemmat paavit ja valitsi tilalle uuden, siitä seurasi se, että nyt oli siis kolme paavia jotka kaikki väittivät olevansa oikea paavi. Skisma loppui 1417. Skisman loputtua tuli renessanssipaaveja jotka olivat kuin ruhtinaita, he suosivat kaupallista toimintaa ja taiteita ( mm. Michelangelo). Lisäksi he rakeennuttivat Pietarinkirkon joka johti velkaongelmaan. 



Tiesittekö te rakkaat lukijat, että myös eräillä paaveilla on ollut erittäin kallis vaatemaku. 
Franciscuksen edeltäjä paavi Benedictus XVI oli tunnettu siitä, että osti erittäin kalliita vaatteita ja kenkiä itselleen joten muoti oli hänelle erittäin tärkeää. Paavitkin voivat siis olla materialisteja.. ;)



Paavi Benedictus oli myös ensimmäinen paavi, joka hyväksyi ehkäisynkäytön.
Ehkäisyn salliminen koskisi kuitenkin vain joitain erityistapauksia, kuten tilannetta, jossa aviopuolisoista toisella olisi esimerkiksi HIV.
Lisäksi paavi Benedictus asetti eräänlaisen homoseksuaalikiellon, eli siis kielto jonka mukaan homoseksuaalista ei voisi tulla pappia. 









kuvassa Vatikaani

Tästä linkistä painamalla pääset Vatikaanin virallisille kotisivuille, kannattaa käydä kurkkaamas







http://www.youtube.com/watch?v=KUE706BZlFs
Samasta aiheesta tehty video, jossa samat tekstit ovat vain videon muodossa. 

http://www.youtube.com/watch?v=Fz1iAaZUrLM tässä videossa näät Vatikaanin.



Hauska parodia paaveista, kannattaa katsoa. 
 





hauskoja paavin kuvia tähän loppuun

HYVÄÄ ILLANJATKOA KAIKILLE JA TOIVOTTAVASTI JAKSOIT LUKEA PAAVI POSTAUKSEN LOPPUUN ASTI. POSTAUKSIA TULEE LUULTAVASTI TAAS VIIKONLOPPUNA, JOTEN ODOTTAKAAHAN SIIHEN ASTI INNOLLA ;) PALAILLAAN TAAS :)







Martti Luther -reformaation isä

Heippahei kaikki! Tänään postaustahti on uskomattoman kova, jo toinen teksti päivän sisään! Nyt kerromme teille reformaatiosta ja Martti Lutherista :)

Reformaatio on termi, jolla viitataan usein uskonpuhdistukseen. Se alkoi 1400-luvulla Saksasta. Syitä reformaatioon olivat kansallisvaltiot ja katolisen kirkon aseman muutos. Katolisen kirkon toiminta herätti yleistä paheksuntaa, kirkkoa kritisoitiin paljon mm. anekaupasta. Myöskin kirjapainotaito edesauttoi reformaatiota, koska tietoa oli helpompi levittää. Reformaation ruumiillistuma oli saksalainen Martti Luther.

MARTTI LUTHER (1483-1546)

Martti Luther syntyi Saksan Eislebenissä vuonna 1483 talonpoikaiseen sukuun. Hän kasvoi synnnin, kuoleman, kiirastulen ja kadoruksen pelon keskellä. Kuri oli ankara niin kotona kuin koulussakin.

Hän opiskeli Erfurtin yliopistossa ja valmistui maisteriksi. Isä odotti pojastaan tulevan lakimies. Luther kuitenkin toteuti oman tahtonsa ja meni agustinolaisluostariin. Luther noudatti tarkasti munkkilupausta ja luostari-ihanteita. Hän rukoili, paastosi ja ruoski itseään.

Luther oli ahdistunut ja huolissaan siitä, pelastuisiko hänen sielunsa. Mitä enemmän Luther tutki itseään ja Raamattua, sitä enemmän hänen käsityksensä alkoi erota katolisen kirkon opetuksista. Hän oivalsi, että synti oli pahuutta, joka ei häviä vaikka kuinka rukoilisi ja paastoaisi. Hän ymmärsi, että ihminen pelastuu yksin uskosta.

Luther arvosteli katolisen kirkon ylläpitämää anekauppaa, jolla kiirastulessa olon aikaa sai lyhennettyä rahalla. Luther kirjoitti 95 teesiä, jotka hän naulasi Wittenbergin linnankirkon oveen vuonna 1517. Tätä pidetään reformaation alkuna. Teesit levisivät nopeasti ympäri Euroopan kirjataidon ansiosta. Luther hyväksyi sakramenteiksi ainoastaan kasteen ja ehtoollisen, koska niillä oli raamatullinen perusta.

Vuonna 1521 Luther julistettiin kirkonkiroukseen. Luther ei suostunut perumaan kirjoituksiaan ja keisarin ollessa uskollinen kirkon johtajalle, hänet julistettiin myös valtakunnankiroukseen. Vaaliruhtinas Frederik Viisas kuitenkin otti hänet suojaan linnaansa, jossa Luther keskittyi kymmenen kuukauden ajan kirjalliseen työhön. Hänen tavoitteensa oli, että tavallinen kansa voisi lukea Raamattua omalla kielellään. Hän käänsi Uuden testamentin saksaksi. Isossa ja pienessä katekismuksessa hän selitti kristinuskon pääkohdat. Myöhemmin Luther käänsi myös Vanhan testamentin saksaksi ja saksankielinen koko Raamattu ilmestyi vuonna 1543.

Luther meni myös naimisiin entisen nunnan Katharina von Boran kanssa ja he saivat kuusi lasta.


  (google.fi)

Lutherin esimerkkiä seurasivat monet muutkin perässä. Reformaatio houkutteli monia hallitsijoita, koska se tarjosi mahdollisuuden vapautua katolisen kirkon vallasta. Hallitsijat saivat näin kirkon rahat itselleen.

Sveitsissä Ulrich Zwingli aloitti reformaation. Hänen mielestään Luther jätti monet uudistukset puolitiehen. Zwingli eteni järjestelmällisesti ja poisti kirkosta kaikki sellaiset tavat ja opit, joilla ei ollut tukea Raamatussa. Zwinglin kuoltua taistelussa hänen hengenmiehensä Jean Calvin jatkoi Zwinglin ajatusten toteuttamista. Calvin muotoili reformoidulle kirkolle järjestelmällisen opin.

Englannissa reformaatio oli hieman erilainen. Kuningas Henrik Kahdeksas oli alun perin harras katolilainen, mutta yksityiselämä sotki uskonasiat. Paavi kieltäytyi mitätöimästä kuninkaan avioliiton. Kuningas julistautui Englannin kirkon pääksi vuonna 534 ja rikkoi välinsä paaviin, jotta voisi avioitua uudelleen. Englannin reformaatiossa kyse oli politiikasta ja taloudellisista hyödyistä.Kirkon opin ja hallintojärjestelmän laatimiseen ryhtyivät Canteburyn arkkipiispaksi valittu Thomas Cranmer ja kuninkaan sihteeri Thomas Cromwell.

Uskonpuhdistus siis vaikutti Eurooppaan suurestikkin. Tärkeimpiä muutoksia olivat luostarien ja selibaatin hylkääminen, kahden sakramentin vakiinnuttaminen, oppi antikristuksesta, yleinen pappeus ja oppi siitä, että pelastus tapahtuu yksin armosta.
(google.fi)

Loppuun vielä viisaan miehen Martti Lutherin suusta kuultu lausahdus:

Miksi tytöt kehittyvät henkisesti poikia aikaisemmin?
No, kyllähän rikkakasvitkin kasvavat hyötykasveja aikaisemmin.

Onneksi taisi Lutherinkin mieli hieman muuttua sen jälkeen, kun hän rakastui vaimoonsa Katharina von Boraan :)





Kristittyjen vainot

Maailmassa on aina ollut erimielisyyksiä ihmisten välillä. On ollut syrjimisiä, vihaamista ja vähättelyä. Syyt syrjimiseen tai jopa vainoihin ovat nykyään hyvin erilaisia kuin ennen. Kristittyjäkin on vainottu, mikä voi nykyaikana tuntua oudolta, onhan se kuitenkin kannattajamäärältään maailman suurin uskonto.

Vaikka Rooman valtakunta suhtautui sallivast kaikkiin uskontoihin, pidettiin keisarinpalvontaa tärkeänä, ja sitä vaadittiin jokaiselta valtion virkamieheltä. Kristityt eivät kuitenkaan osallistuneet keisarinpalvontaan, koska aluksi heidät samaistettiin juutalaisiin, jotka olivat saaneet siitä vapautuksen. Kristityt vetäytyivät myös sotapalveluksesta ja kansanjuhlista, mikä herätti epäluuloja ja paheksuntaa. Kristityt viettivät ehtoolista salassa, vain seurakuntaan kuuluvien kesken, mikäherätti myös ihmetystä. Koska heidän toimistaan ei tarkkaan tiedetty, liikkui heistä myös monenlaisia hullunkin kuuloisia huhuja. Heitä epäiltiin esimerkiksi kannabilismista, ja erät roomalainen historijoitsija mainitsee kristinuskosta inhottavana taikauskona. Kaikki nämä uskonnolliset, poliittiset ja eettiset epäluulot saivat muut ihmiset vainoamaan kristittyjä.

Aluksi vainot olivat paikallisia. Keisari Nero syytti kristittyjä Rooman palosta vuonna 64 ja aloitti heidän vainoamisensa. Kristittyjä poltettiin ja teloitettiin. Vuonna 112 keisari Trajanus antoi ohjeen, jonka mukaan kristityksi tunnustautuminen kiellettiin kuolemanrangaistuksen uhalla. Heitä ei kuitenkaan erikseen etsitty vangittaviksi ja kuolemanrangaistuksen saattoi välttää luopumalla uskosta ja uhraamalla roomalaisille jumalille.

Ensimäinen kristitty marttyyri oli kreikankielisten kristittyjen johtaja Stefanos, joka kivitettiin kuoliaaksi Jerusalemissa noin vuonna 34. Marttyyri tarkoittaa henkilöä, joka on kuollut uskonsa puolesta.

Vainot muuttuivat järjestelmällisiksi 200-luvun puolivälissä. Keisari Decius antoi määräyksen, jonka mukaan jokaisen kansalaisen piti uhrata keisarille ja hankkia siitä viranomaisen todistus. Osa kristityistä pakeni ja piiloutui, osa uhrasi keisarille ja säilytti henkensä. Seurakuntien toiminta vaikeutui, koska moni tärkeä johtaja oli kuollut marttyyrinä ja pakenijoita oli paljon. Keisari Valerius tiuksensi otetta entisestään, ja kielsi kristittyjen jumalanpalvelukset, takavarikoi kirkon omaisuuden ja määräsi teloitettavaksi kaikki papit, jotka kieltäytyivät uhraamasta keisarille.

Viimeinen yritys hävittää kristinusko kokonaan Rooman valtakunnasta tapahtui 300-luvun alussa. Keisari Diocletianus pyrki palauttamaan vanhan roomalaisen uskonnon valtion ainoaksi aatteelliseksi perustaksi. Hän päätti hävittää kristinuskon kokonaan. Hän tuhosi kirkkoja ja vaati kristittyjä uhraamaan valtion jumalille kuoleman, kidutuksen ja karkotuksen uhalla. Vaikka rajoitukset olivat ankaria, kristillinen kirkko säilyi.

Kristinuskon tuhoaminen ei onnistunut joten Rooman valtakunnan johto arvioi tilanteen uudelleen, Vuonna 311 Galeriuksen suvaitsevaisuusjulistuksen mukaan kristityille kuuluivat Rooman valtakunnassa samat oikeudet kuin muille kansalaisille. Kristityt saivat luvan tunnustaa ja harjoittaa uskontoaan, mutta heidän tuli rukoilla myös valtakunnan menerstyksen puolesta. Uskonto muuttui vainotusta sallituksi.

Vuonna 313 keisari Konstantinus alkoi suosia kristinuskoa. Tätä kutsutaan konstantinolaiseksi käänteeksi. Konstantinuksen päätös oli sekä uskonnollinen että poliittinen. Hän ymmärsi, että taistelu kirkkoa vastaan oli turhaa ja siksi hän otti kirkon liittolaisekseen.

Keisari Thedosiuksen hallintoaikana kristinuskosta tuli valtionuskonto. Vuonna 392 hän kielsi muiden uskontojen harjoittamisen ja aiemmin vainotusta uskonnosta tuli Rooman valtakunnan ainoa sallittu uskonto.

Toisaalta tämän seurauksena muiden uskontojen harjoittajia alettiin vainota. Tämä kertoo elämän raakuudesta ja ihmisluonnosta. Ajatellaan, että muut tekevät väärin ja oma uskonto on ainoa oikea. Onneksi nykyaikana ollaan suvaitsevampia, eikä uskonnon takia vainoamista esinny enään niin paljon kuin Rooman valtakunnan aikana.Toisaalta, esimerkiksi toisen maailmansodan natsisaksan kauheuksista ei ole kulunut edes sataa vuotta. Juutalaisvainot olivat Saksassa arkipäivää.

Tästä MTV3:n uutisesta voi lukea, kuinka paljon vainoja kuitenkin vieläkin esiintyy:
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/vainot-ovat-myos-nykypaivaa/2010/01/1043176

Toivottavasti tulevaisuudessa uskonnonvapaus todellakin saa merkityksensä joka puolella maailmaa. Jokaisella pitäisi olla oikeus harjoittaa sitä uskontoa mitä haluaa turvallisesti, ilman pelkoao uhkailusta tai vainoamisesta.
(google.fi)


maanantai 14. lokakuuta 2013

Moikka kaikki lukijat. Koska postaus aiheet on toistaiseksi vielä mietinnän alla, tulin postaamaan nyt teille vähän tietoa Kristinuskosta.

Kristinusko on siis suurin maailmanuskonto johon kuuluu noin 2 miljardia jäsentä ja niistä katolisia on jo pelkästään yli miljardi. Protestantteja on n. 600 miljoonaa ja ortodokseja n. 300 miljoonaa. 
Kristinuskoon kuuluu lukuisia eri kirkkokuntia.
Vaikka kristinuskon asema ja merkitys sekä rituaalit, käytännöt ja opit vaihtelevat eri puolilla maailmaa, on silti yhteinen perussanoma. 

Kirkkohistoria jaetaan vanhaan aikaan, keskiaikaan, uuteen aikaan ja uusimpaan aikaan. 

Vanha aika on ensimmäinen kristinuskon perusjako, jossa kristinusko nousi Rooman valtakunnan uskononnoksi.

Keskiaika oli n. 400-1500, jonka aikana islamin uskonto nousi kristinuskon kilpailijaksi ja kirkkokunnat erosi v. 1054.

Uusiaika alkoi noin vuonna 1500 ja sen päättymisestä ei ole koskaan ollut varmaa tietoa. Uuden ajan aikana tapahtui uskonpuhdistukset (= eräänlainen liike 1500-luvulla Länsi- Euroopassa, joka pyrki oikaisemaan katolisen kirkon opissa näkemiään epäkohtia.) ,  puhdasoppisuudet, valistus (= aatevirtaus, 1700-luvulla,  joka korosti muun muassa järjen ja tiedon merkitystä)  ,pietismi (= Saksassa syntynyt luterilaisen kirkon sisällä toiminut herätysliike)  ja lähetystyö (=on sen tekijän oman uskonnon levittämistä edistäviä toimenpiteitä joko uskonnottomille tai toisen uskonnon edustamille henkilöille.)

Uusin aika alkoi noin 1900-luvulla ja senkään päättymistä ei ole pystytty perustelemaan, joten voidaan siis sanoa, että se jatkuu vieläkin! ;)  Silloin keksittiin uusina asioina mm. ekumenia, dialogi, maallistuminen ja modernisaatio sekä uudet uskonnoliset yhteisöt. 
Sanalla ekumenia tarkoitetaan eri kristillisten kirkkojen ja tunnuskuntien yhteistyötä ja pyrkimyksiä läheisempään yhteytyeen.
Dialogi tarkoittaa kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua. 
Maallistumisella tarkoitetaan  yhteiskunnan muuttumista siten, että uskonnolliset arvot ja instituutiot väistyvät ja ne korvautuvat ei-uskonnollisilla arvoilla ja maallisilla instituutioilla.
Modernisaatiolla tarkoitetaan yhteiskunnan muuttumista tietyiltä piirteiltään nykyisen länsimaisen yhteiskunnan kaltaiseksi.

Kristinuskon syntyvaiheet
-Pohjana juutalaisuus ja muut antikiin uskonnot, 
-Jeesuksen elämä, ristinkuolema ja ylösnousemususko,
-helluntai : syntyi kristillinen seurakunta eli kirkko,
-alkuseurakunta,
-Paavali ja Jerusalemin kokous,
-irtautuminen juutalaisuudesta,
-sunnuntaista pyhäpäivä

Kristinuskon leviäminen
-Levisi ensin kaupunkeihin ja Rooman valtakunnan itäosiin,
-naiset, köyhät ja orjat mukaan tasa-arvoiseen liikkeeseen,
-300-luvulle tultaessa seurakuntia joka puolella Rooman valtakuntaa
-syyt leviämiseen:
   -Pax Romana
   -kreikan kieli yleiskielenä
   -hyvät kulkuyhteydet
   -suvaitsevainen kulttuuri
   -vanhan uskonnon rappio
   -uskonnollinen etsintä
   -valmiiksi monia uskontoja
   - juutalaisten vakiintunut asema
   -kristinuskon houkutus :monoteismi( yksijumalaisuus), lähimmäisen rakkaus,korkea               
   moraali, sanoma kuolemanjälkeisestä elämästä
   -marttyyrit

Tässä oli nyt kristinusko pienessä pähkinän kuoressa tiivistetysti, vielä paljon lisää mielenkiintoista tietoa olisi voinut  lisätä, mutta pitäähän seuraavallekin kerralle jättää jotakin! ;)
Seuraava postaus tulee lähiaikoina, voitte lukea meidän vanhoja postauksia siihen asti.
Lisäksi voitte lähettää postausideoita kirkkohistoriaan liittyen!! ;)








torstai 3. lokakuuta 2013

BACK IN BUSINESS

Heipsan kaikki ihanat lukijat!

Täällä ollaan taas pitkän postaustauon jälkeen, nyt jaksamme taas postata erilaisia uskontoon liittyviä postauksia. Toivottavasti mielenkiintonne blogiamme kohtaan ei ole hävinnyt kesän aikana.
Vieläkin saa laittaa postaustoiveita uskontoon liittyen. :) Palaillaan taas pian! =)


http://www.youtube.com/watch?v=vLgYjNTJq5E